#

Ruijan keinot vievät menneisyyden Lappiin

Kuva: Ruijan polun pohjoisessa päässä Laanilassa Kaisa Särkelä odottaa matkailijoita Lapin Matkailijayhdistyksen omistamassa Savottakahvilassa, josta Kaisa on kovalla työllä ja taidolla tehnyt suositun käyntikohteen. Sieltä löytyy majoitusta, kotiruokaa, kahvia, sauna ja paljon muuta.


Matkailukeskuksista on tullut reservaatioita vailla välitöntä yhteyttä paikallisuuteen ja historiaan. Matkailijalta vaaditaan aktiivisuutta, jos hän haluaa tutustua luontoon, menneisyyteen tai ihmisiin. Lappia on kuljettu ja asuttu muinaisista ajoista alkaen ja siitä on jäljellä paljon merkkejä hitaasti uusiutuvassa arktisessa luonnossa. Kunnostetut historialliset reitit ja erityisesti Ruijan polku ovat Saariselän matkailijoille helppo tapa tutustua kadonneeseen Lappiin.

Vanhojen kulkukeinojen, kesä- ja talvireittien, ratsu- ja postipolkujen merkkejä on maastossa näkyvissä kaikkialla Lapissa. Pääreitit merkittiin lyömällä kasvavien puiden kylkiin pilkat, kivikasoilla puuttomassa maastossa tai tolppien päähän laitetuilla vinoristeillä. Reiteistä on jäänyt jälkiä myös karttoihin ja paikannimiin; Keinoäytsi, Kulkulahti, Maantiekuru, Voudinpolku, Kruununtupa, Kulkulahti...

Ruijan poluksi kutsutaan Sompiosta pohjoiseen Kiilopään tielle ja Laanilaan vievää osuutta, joka on merkitty ja pitkostettu nykypäivän kulkijoita varten. Eniten kulkijoita polulla on ollut 1860-luvulla, kun nälkävuodet pakottivat ihmiset etsimään parempaa maailmaa Jäämeren rannoilta. Ahopään päällä he lopulta joutuivat jättämään kaiken entisen taakseen, siitä eteenpäin vedet virtasivat tuntemattomalle merelle. Tämä joukko synnytti Jäämeren rantojen kveenikulttuurin, joka elää vieläkin.